Jelka van Houten

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter Square
  • Facebook Square
  • Spotify - Black Circle

Jelka van Houten is een succesvolle actrice en zangeres. Jelka speelde al in verschillende film- en televisieproducties maar breekt definitief door met haar rol in de musical Turks Fruit, waarvoor ze een John Kraaijkamp Musical Award in de wacht sleept voor beste vrouwelijke hoofdrol met haar vertolking van Olga. In 2010 wint Jelka opnieuw een Musical Award, voor Dromen… Zijn Bedrog in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een kleine productie. 

Jelline Floriska van Houten wordt geboren op 1 september 1978 in Culemborg. Ze is de jongste dochter in een creatief gezin en staat al jong op de planken. Ze heeft rollen gespeeld in diverse film-, en televisieproducties, waaronder Bitches, Dennis P., Shouf Shouf!, Zomerhitte en de internationaal bekroonde korte film Raak (internationale titel: Contact) van regisseur Hanro Smitsman, die o.a. de Gouden Beer voor beste korte film won op Duitse filmfestival Berlinale, één van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

In 2006 vertolkt Jelka een gastrol in de televisieserie ’t Schaep met de 5 Poten (regie: Pieter van Rijn), een succesvolle remake van de gelijknamige serie uit de jaren ’60.

Na Turks Fruit staat Jelka opnieuw op de planken in verschillende musicals, waaronder Hair, Verplichte Figuren en Dromen… Zijn Bedrog.

In 2011 speelt Jelka een vaste gastrol in het derde seizoen van de successerie Verborgen Gebreken. Op het toneel was Jelka te zien in dé vrouwenproductie van 2011: High Heels in Concert, samen met Birgit Schuurman, Lucretia van der Vloot en Dennis.

Eind 2011 nam Jelka samen met haar zus Carice de film Jackie op in Amerika, die in 2012 in de bioscoop draaide. De film werd geregisseerd door Antoinette Beumer en Holly Hunter nam de titelrol voor haar rekening. Daarnaast heeft Jelka de titelsong van Jackie geschreven én gezongen. Jackie sleepte een Gouden Film in de wacht, en Jelka ontving voor haar rol een Gouden Kalf-nominatie. Ook won de film de prijs voor Beste Film tijdens het Internationale Filmfestival in Kroatië.

In 2012 draaide tevens Domino Effect in de bioscoop, geregisseerd door Paula van der Oest. In dat jaar kreeg Jelka ook een vaste rol, als Sabine, in de succesvolle Britse komedieserie Fresh Meat.

In het voorjaar van 2013 was Jelka te zien in de televisieserie Aaf waarin ze de rol van Jacky speelt. Aaf is een remake van de Amerikaanse hitserie Roseanne. Ook stond Jelka in het najaar van 2013 weer in het theater met de muziektheaterproductie Garland & Minnelli, over de Amerikaanse sterren Judy Garland en Liza Minnelli. Familiefilm Midden in de Winternacht en de komedie Mannenharten verschenen eveneens dat jaar. 

In de jaren die volgen blijft Jelka veelvuldig te zien in films en series. In 2014 speelt Jelka de moeder van Jack in de familiefilm Jack Bestelt een Broertje en start ze met opnames voor de nieuwe serie Jeuk. Deze nieuwe serie is deels gescript én deels geïmproviseerd. Jelka komt hierin samen met  Thomas Acda, Peter Heerschop en Rosa Reuten in pijnlijke en gênante situaties terecht.

In 2015 is Jelka achtereenvolgens te zien in de series Gouden Bergen (van de makers van Gooische Vrouwen), de jeugdserie Trollie en in een nieuw seizoen van Jeuk. Op het witte doek is de actrice te zien in Mannenharten 2. 

Ook op muzikaal vlak heeft Jelka niet stil gezeten. Zo heeft zij meerdere keren in het voorprogramma van de Amerikaanse zangeres Beth Hart gestaan. En werd ze uitgenodigd om in de Melkweg in Amsterdam op te treden tijdens een eerbetoon aan de populaire band uit Memphis 'Big Star’. Jelka blijft haar muzikale carrière ontwikkelen. Haar debuutalbum, Hard Place For a Dreamer, heeft ze opgenomen in de beroemde Sun Studio’s in Memphis. Hiervoor heeft ze onder andere samengewerkt met Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey, die ook nummers schreef voor bekende Amerikaanse country-artiesten als Pam Tillis, Trisha Yearwood en Radney Foster. Het album werd in 2015 succesvol gepresenteerd in de Amsterdamse concertzaal de Melkweg. Na dit succes heeft Jelka met haar band verschillende optredens gegeven op festivals en gelegenheden. 

2016 is wederom een jaar waarin Jelka haar opwachting maakt in verschillende nieuwe films en series. Zo speelt ze in de komediefilm Familieweekend en in de Nederlandse muziekfilm Hart Beat.

2017 start goed met een glansrol voor Jelka in romantische comedy Het Verlangen (waarin ze te zien is naast hoofdrolspeelster Chantal Janzen) en dramafilm Waldstille. 

Jelka was in 2017 te zien in de musical De Marathon. De musical was gebaseerd op de gelijknamige film uit 2012 en Jelka speelt hierin de vrouw van hoofdrolspeler John Buijsman. 

In het najaar van 2017 verscheen Jelka’s nieuwe komediefilm Huisvrouwen Bestaan Niet en wegens groot succes keerde komische serie Jeuk terug voor een vijfde seizoen in 2018.

 

In 2019 zal Jelka o.a. te zien zijn in Baantjer de film én de serie en de film De Club van Lelijke Kinderen.  Naast tv zal Jelka is te zien in de theatervoorstelling DE VERLEIDERS FEMALE.