top of page

JELKA VAN HOUTEN

Albumpresentatie_Jelka_015_2048 kopie.jpg

Jelka van Houten is een Nederlandse actrice en zangeres. Ze speelde al in verschillende film- en televisieproducties, maar breekt in 2005 definitief door met haar rol in de musical Turks Fruit, waarvoor ze een John Kraaijkamp Musical Award in de wacht sleept voor beste vrouwelijke hoofdrol met haar vertolking van Olga. In 2010 wint Jelka opnieuw een Musical Award, voor Dromen… zijn Bedrog, in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een kleine productie. 

 

Jelka wordt geboren op 1 september 1978 in Culemborg. Ze is de jongste dochter in een creatief gezin en staat al jong op de planken. Ze heeft rollen gespeeld in diverse film-, en televisieproducties, waaronder Shouf Shouf!, Aaf, Familieweekend, Waldstille, Zomerhitte, Mannenharten (2), Het Verlangen en de internationaal bekroonde korte film Raak. Laatstgenoemde won de Gouden Beer voor beste korte film won op Duitse filmfestival Berlinale, één van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

 

Eind 2011 nam Jelka samen met haar zus Carice de roadmovie Jackie op in Amerika, die in 2012 in de bioscoop draaide. De film werd geregisseerd door Antoinette Beumer en Holly Hunter nam de titelrol voor haar rekening. Daarnaast heeft Jelka de titelsong van Jackie geschreven én gezongen. Jackie sleepte een Gouden Film in de wacht en Jelka ontving voor haar rol een Gouden Kalf-nominatie. Ook won de film de prijs voor Beste Film tijdens het Internationale Filmfestival in Kroatië. In datzelfde jaar kreeg Jelka ook een vaste rol, als Sabine, in de succesvolle Britse komedieserie Fresh Meat.

 

Maar liefst vijf seizoenen lang was Jelka te zien de succesvolle serie Jeuk. Deze serie is deels gescript én deels geïmproviseerd. Ze komt hierin samen met Thomas Acda, Peter Heerschop en Rosa Reuten in pijnlijke en gênante situaties terecht.

 

Na het succes van Turks Fruit en Dromen… zijn Bedrog stond Jelka vele malen op de planken in verschillende musicals en theatervoorstellingen. Ze speelde o.a. in Hair, Verplichte Figuren, High Heels in Concert, Garland & Minnelli en De Marathon. Haar meest recente optreden in het theater is in de voorstelling De Verleiders Female, waarin er op een kritische, energieke en komische manier gekeken werd naar de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Dit alles volgens het bekende en beproefde Verleiders concept: een mix van stand-up, crosstalks, interactie met het publiek en persoonlijke verhalen. 

 

Ook op muzikaal vlak heeft Jelka niet stil gezeten. Haar debuutalbum, ‘Hard Place For a Dreamer’, heeft ze opgenomen in de beroemde Sun Studio’s in Memphis. Hiervoor heeft ze onder andere samengewerkt met Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey, die ook nummers schreef voor bekende country-artiesten als Pam Tillis, Trisha Yearwood en Radney Foster. Het album werd in 2015 succesvol gepresenteerd in de Amsterdamse concertzaal de Melkweg. Na dit succes heeft Jelka met haar band verschillende optredens gegeven op festivals en gelegenheden. 

Follow

Jelka van Houten

Pijltje.png
  • Website
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page