top of page

19 september 2023

Jelka van Houten en Maaike Martens in komische ziekenhuisserie De Poli

De tiendelige reeks volgt een gynaecoloog (Jelka van Houten) die de gevoelige onderwerpen in haar spreekkamer en op de werkvloer uit de taboesfeer probeert te halen.

Jelka van Houten en Maaike Martens in komische ziekenhuisserie De Poli

Na Dag & Nacht komt omroep AVROTROS volgende maand met een nieuwe ziekenhuisserie. In het komische De Poli is Jelka van Houten te zien als gynaecoloog Esther Bens, die in haar ziekenhuis pleit voor een meer moderne visie op vrouwengeneeskunde, waarbij ze ongemakken op een luchtige manier bespreekbaar wil maken. Ze komt daarbij in botsing met haar vader (Porgy Franssen), hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde, die zich niet kan vinden in al haar vooruitstrevende ideeën. Ook actrice Maaike Martens zal met een kleinere rol te zien zijn in de nieuwe ziekenhuisserie.

'Er is geen wezenlijk verschil tussen het lichaam van een man en een vrouw', aldus Harold Bens, hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Volgens zijn dochter Esther Bens, gynaecoloog in hetzelfde ziekenhuis en notabene door haar vader zelf opgeleid, is deze opvatting nogal achterhaald. Esther vindt de denk- en werkwijze van haar vader niet meer van deze tijd en wil een nieuwe, moderne aanpak. Terwijl het personeel zich een slag in de rondte werkt, probeert Esther een eigen afdeling Seksuologie op te richten. Ze pleit voor een nieuwe visie op vrouwengeneeskunde. Het levert de nodige strijd op, want Harold vindt de visie van zijn dochter ‘gelúl’ en zorgt in zijn ogen alleen maar voor vertraging zonder dat het geld oplevert. 

In deze tiendelige komische serie probeert Esther, samen met haar collega’s, onder wie de ervaren verpleegster Patty, de gevoelige onderwerpen in haar spreekkamer en op de werkvloer uit de taboesfeer te halen. Op een luchtige manier worden alle ongemakken bespreekbaar gemaakt. Maar de druk is hoog. Vooral verpleegster Patty is daar het slachtoffer van, omdat haar jongere collega Brigitte er na een burn-out alles aan doet om zo min mogelijk te werken. Als de jonge, zeer van zichzelf overtuigde coassistent Tobias de afdeling oploopt voor zijn eerste dag coschappen, doet hij Harold denken aan een jongere versie van zichzelf. Hij heeft direct een streepje voor bij Harold. Zo lijkt het erop dat Tobias de hardwerkende arts-assistent Selina, die al maanden in opleiding probeert te komen, rechts begint in te halen. Dat gaat de collega’s van De Poli een stapje te ver. 

Terwijl Patty zich rot rent, verloskundige Lieke steeds nieuwe, barende vrouwen overdraagt op de afdeling, Selina probeert te laten zien dat ze geschikt is voor het vak en zorgmanager Roy steeds met veranderingen komt voor meer ‘efficiency’, probeert Esther een revolutie op de afdeling in gang te zetten en De Poli te vernieuwen.

De komische serie De Poli is naar een idee van Dunya Khayame, Jelka van Houten en Susan Visser. Het scenario is geschreven door Dunya Khayame en Rik van den Bos, de regie is in handen van Anna van der Heide en Tim Kamps. De Poli is een productie van EndemolShine Scripted in samenwerking met AVROTROS. 

De Poli is vanaf 22 oktober te zien om 21.17 uur bij AVROTROS op NPO 3 en via NPO Plus.

bottom of page