top of page

17 november 2021

Maaike Martens neemt rol over van Birgit Schuurman in De Gouden Koets

De hoogzwangere actrice en zangeres Birgit Schuurman neemt per 1 december afscheid van haar rol als kroonprinses Wilhelmina in de familievoorstelling De Gouden Koets van Urban Myth.

Maaike Martens neemt rol over van Birgit Schuurman in De Gouden Koets

Birgit huldigt actrice en musicalster Maaike Martens dan officieel in als de nieuwe koningin Wilhelmina. De eerste voorstelling van De Gouden Koets met Maaike Martens is 12 december in Theater aan het Spui. De laatste kansen om Birgit Schuurman als Wilhelmina te zien zijn 21 november Stadsschouwburg Groningen en 28 november in Chassé Theater in Breda.


Medio december begint het aftellen voor Birgit Schuurman totdat de baby er is. Ze is blij dat Maaike klaar staat om haar rol over te nemen. Birgit: “Ik ben ontzettend blij dat Maaike mijn troonopvolgster is. Ik heb een paar theaterproducties met haar samen gedaan en ze is een grappige, slimme en fijne actrice om naar te kijken, kan goed zingen en lekker improviseren. Dus ik geef met een gerust hart mijn kroontje aan haar en ga lekker mijn coconnetje in!”


Maaike Martens voelt zich meer dan thuis in koninklijke rollen. Het is niet de eerste keer dat ze een lid van het Koninklijk Huis speelt. In 2013 won ze voor haar rol als prinses Máxima in de musical HEMA een Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical. Op televisie kent het grote publiek haar als moeder Ursula in de comedyserie De Luizenmoeder. Voor kinderen is ze een bekend gezicht in de serie Het Klokhuis. Maaike: “Ik ben zeer vereerd dat ik de kroon van Birgit over mag nemen. Ze heeft een fantastische prinses Wilhelmina neergezet, dus ik verheug me op de rol. Daarnaast wens ik haarzelf een paar ontspannen laatste weken toe en kom ik graag op kraambezoek, met een babykroontje!”


De Gouden Koets is een interactieve muziektheatervoorstelling. De jonge kroonprinses Wilhelmina krijgt voor haar kroning een Gouden Koets cadeau van de Amsterdammers. In een crowdfunding avant-la-lettre zamelen de inwoners kwartjes in voor dit enorm dure cadeau. Op panelen aan de zijkant van de rijk versierde koets staan schilderingen van de geschiedenis van Nederland afgebeeld. Ook van de overzeese koloniën. Op de dag voor haar kroning ontmoet Wilhelmina Kwadjo in het Paleis van Volksvlijt waar de koets staat. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij in 1883 tentoongesteld in het Nederlandse Koloniale Paviljoen van de Wereldtentoonstelling achter het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze ontmoeting verandert de blik op elkaars wereld voorgoed. Wat vanzelfsprekend was is dat ineens niet meer.

bottom of page